Tipy & Triky5 minut čtení

10 nejlepších českých podcastů pro motivaci a osobní rozvoj

Baví tě nasávat nové informace? Rád posloucháš rozhovory se zajímavými lidmi? Dávno už to není jen o knížkách a videích na Youtube, i podcasty jsou skvělou cestou, jak se vzdělávat. Nasaď sluchátka a zaposlouchej se do výběru nejlepších podcastů, které tě posunou dál.


O podcastech ve zkratce

Při poslechu hudby na Spotify jsem náhodou objevila podcasty – digitální audio nahrávky na různá témata. Kdy přesně, to si už ani nevzpomínám, s jistotou ale můžu říct, že se z nás stali parťáci pro každý den. Podcasty poslouchám po cestě do práce, při vaření nebo jen tak. Díky inspirativním rozhovorům se nepřestávám vzdělávat a jsem stále v obraze.

Když jsem s podcasty začínala, nebyly zdaleka tak populární jako dnes. Minulý rok se u nás Podcasty staly hitem a do jejich nahrávání se pustilo spousta jednotlivců i firem. Podle všeho se podcasty budou těšit letos ještě většímu zájmu, alespoň to tvrdí podcast guru Dan Tržil.

A není se čemu divit. Ať už se chceš rozvíjet, poslouchat novinky nebo se jen pobavit a relaxovat, podcasty jsou skvělým společníkem kdykoliv a kdekoliv. Já k přehrávání podcastů používám aplikaci Spotify, kterou doporučuji i na poslech hudby. Líbí se mi, že mám hudbu i podcasty na jednom místě. A teď už pojďme na ty slíbené tipy!

Nejlepší české podcasty

1. Deep Talks

O tématech jako jsou hodnoty, smysl práce a života si se zajímavými hosty ve svém podcastu povídá česky i anglicky autor knížky Konec prokrastinace a propagátor kritického myšlení Petr Ludwig.

💡 Zajímavé epizody:

2. Proti Proudu

Podcast o těch nejlepších ze svého oboru. Expert na podcasty Dan Tržil nahrává rozhovory s úspěšnými českými osobnostmi nejen o jejich cestě na vrchol.

💡 Zajímavé epizody:

3. Brocast

Dva pohodoví bráchové, Adam a Tomáš, vedou u mikrofonu extra dlouhé konverzace na nejrůznější témata s lidmi, kteří mají co říct. Ideální Podcast na delší cestování, u kterého se i zasměješ.

💡 Zajímavé epizody:

4. Cukrfree Podcast

Blogerka a autorka kuchařek Janina Černá se zbavila závislosti na cukru a pomáhá s tím i ostatním prostřednictvím programu Cukrfree. Nejen na témata jako zdraví, výživa a životní styl si povídá s osobnostmi ze svého oboru.

💡 Zajímavé epizody:

5. CzechCrunch Podcast

Český magazín o byznysu, startupech, technologiích, vzdělávání, designu a cestování má nově i svůj podcast. Hlavním tématem je samozřejmě byznys, podnikatelské úspěchy i neúspěchy, ale taky životní styl.

💡 Zajímavé epizody:

6. MladýPodnikatel.cz

Nejvetší český podcast o podnikání, marketingu a osobním rozvoji. Inspirativní osobnosti z těchto oblastí zpovídá Jiří Rostecký, úspěšný podnikatel už od střední školy.

💡 Zajímavé epizody:

7. Na vlně podnikání

Nejlépe hodnocený byznys podcast z dílny Dana Tržila a inspirace pro všechny podnikavce. Byznysové znalosti a lekce tu sdílí nejrůznější podnikatelé, freelanceři a manažeri.

💡 Zajímavé epizody:

8. Host Lucie Výborné

Moderátorka Českého rozhlasu Lucie Výborná si v rádiu povídá s odborníky a osobnostmi jako jsou herci, zpěváci, doktoři, vědci nebo třeba cestovatelé. Všechny rozhovory najdeš pěkně pohromadě v tomto podcastu.

💡 Zajímavé epizody:

9. Marketa's Vibes

Výživová poradkyně Markéta Gajdošová, která se podílela na fantastické knížce Cesta k opravdovému jídlu, natáčí podcast o zdravém životním stylu, výživě, o svých zkušenostech a zážitcích.

💡 Zajímavé epizody:

10. Buchty

Moderátorky Ivana Veselková a Zuzana Fuksová si každou středu večer na rádiu Wave přizvou náhodného hosta a povídají si o všem a o ničem. Tak vzniká zábavný podcast, u kterého dokonale vypneš.

💡 Zajímavé epizody:

🎙 Další tipy na inspirativní podcasty najdeš v nejnovějším článku.

Může se ještě hodit

Všechny české podcasty najdeš také na https://ceskepodcasty.cz/. Spolu s tipy na skvělé epizody nebo podcasty tu objevíš nové i starší podcasty na téma zábavy, vědy, podnikání, zdraví, umění apod.

České podcasty


A jaké podcasty posloucháš ty? 🙃 Dej mi vědět do komentářů nebo na Facebooku!

Chci posílat čerstvé novinky na můj e-mail.