Cestování4 minuty čtení

Dovolená na Madeiře – malý průvodce rájem

Kouzelný ostrov plný barev, dechberoucích výhledů, romantických vesniček v kopcích a dobrého vína. Prozkoumat všechny krásy portugalského ostrova nestihneš za týden ani dva a moc rád se znovu vrátíš. Přečti si, proč je zrovna Madeira jedním z nejhezčích míst v Evropě a vyraž se přesvědčit na vlastní oči.


Místo, kde stojí za to propotit tričko

Jestli hledáš aktivní dovolenou plnou dobrodružných výletů, ulehčím ti přemýšlení o tom, kam příště vyrazit. Madeira je stvořená pro turistiku a rozmanitost v tom hraje hlavní roli. Na jedné straně ostrova stoupáš v chladných horách a míjíš skvostné vodopády, na druhé straně zdoláváš vrcholek vyprahlého poloostrova a koupeš se v moři. Při každém (a leckdy i náročném) výletu jsou ti odměnou úchvatná panoramata.

Poloostrov São Lourenço

Kdy vyrazit

Madeira je nádherná po celý rok, proto se jí taky přezdívá ostrov věčného jara. Mezi nejkrásnější měsíce patří období května až září. Příroda hraje všemi barvami, prší jen výjimečně a teploty se pohybují kolem 25 °C, takže ideální doba i na koupání v jinak studenějším moři. Další měsíce lákají k objevování ostrova bez davů turistů za příjemných teplot kolem 19 °C.

Panorama Madeira

Jak se dostat na Madeiru

Jednoznačně letadlem, a to zhruba za 4 hodiny. Přímé letenky z Prahy na Madeiru nabízí Smartwings nebo TAP Portugal, dají se sehnat i z Vídně, cenově vyjdou ale podobně. Na Madeiru ti stačí jen občanský průkaz nebo cestovní pas, žádné vízum nepotřebuješ. Doporučuji vyrazit s cestovním pojištěním – člověk nikdy neví, co se může na cestě stát.

Letadla na letišti

Letiště ve Funchalu je pověstné divokými přistáními kvůli silnému větru a krátkou přistávací dráhou. Není se ale čeho bát, na Madeiru tě vezmou jen zkušenější piloti a ti vědí, jak na to.

Na co při balení nezapomenout

Byla by škoda neprocestovat Madeiru křížem krážem. Jestli do toho půjdeš, počítej s počasím jako na houpačce. Během jednoho výletu využiješ plavky, funkční oblečení i větrovku s pláštěnkou, proto se raději zabal pro každé počasí. Východ a jih Madeiry je teplejší, sever spíše chladnější a deštivější, stejně tak na horách víc fouká, a tak se hodí mít v batohu vždy pár vrstev navíc.

Leváda na Madeiře

Tip: Při dobrodružných výpravách v horách ti přijde vhod taky čelovka, mapa a velká svačina.

Cestování po Madeiře

Že si na dovolené u moře rád půjčuješ skútr? Na Madeiře to není zrovna šikovný způsob dopravy, prudké kopce a zatáčky skútr nezvládá a cestování tu někdy bývá docela nebezpečné. Nejpohodlnější je půjčit si auto, s ním se v klidu podíváš kamkoliv a kdykoliv. A jestli chceš pár korun ušetřit nebo se na řízení auta necítíš, můžeš jezdit autobusem anebo vyrazit pěšky. Pamatuj ale, že na ta nejhezčí místa Madeiry tě autobus nedoveze.

Pohled na silnice Madeira

Kde se ubytovat

Co si takhle místo klasických hotelů vyzkoušet bydlení s místními? Přes Airbnb seženeš levné a pěkné apartmány v klidnějších částech města. Pro většinu výletů je skvělým startovacím bodem hlavní město Funchal, odkud můžeš pohodlně cestovat po celé Madeiře. Vyplatí se taky přesunout do méně turistických částí ostrova, poznat místní kulturu a odpočinout si.

Typické domečky v horách na Madeiře

Moje tipy na vyzkoušené ubytování, které ráda doporučím i tobě:

Fantastic View Funchal

Uni WATER Studio Jardim do Mar

Co podniknout

Na své si přijdou hlavně milovníci přírody. Oblíbenou aktivitou je už zmiňovaná pěší turistika, horské treky a kopcovitá jízda na kole. Výjimečné jsou stezky podél levád, zavlažovacích kanálů v horách, které před stovkami let vybudovali afričtí otroci. Každá leváda je jiná a některé z nich tě zavedou k nádherným vodopádům. Na Madeiře si užiješ koupání v moři nebo lávových jezírkách, procházky rozkvetlými parky a spoustu dalších aktivit.

Madeira hory

Leváda 25 fontes

Tip: Na plánování pěších výletů se ti bude hodit oficiální přehled tras, kde si vybereš trasu podle náročnosti a zjistíš aktuální informace.

Jak je to s jídlem

Co si budeme povídat, portugalci nepatří zrovna mezi gurmány. Potrpí si na mořské plody a ryby, u ostatních jídel ale neměj velká očekávání. Ochutnej čerstvé ovoce – místní banány, manga nebo avokáda jsou báječná. Nemusíš je kupovat na předražených trzích (ty bez tak lákají jen turisty), stačí skočit do supermarketu, tam nakoupíš spoustu pochutin včetně ovoce a vynikajícího červeného vína.

Samoobslužná restaurace Pingo Doce

Tip: Oblíbeným supermarketem je řetězec Pingo Doce. Ve Funchalu má navíc rychlou samoobslužnou restauraci, kde se skvěle najíš za pár korun.

Nejlepší tip na závěr

Přivstaň si a buď všude dřív než ostatní.

Nemusíš vstávat v pět ráno, stačí, když vyrazíš ještě před tím, než na oblíbená turistická místa přijedou zájezdové autobusy. Ideální je začít pěší trasy kolem osmé až deváté hodiny ráno. Půjdeš v klidu svým tempem, nikdo ti nebude šlapat na paty, kdykoliv si uděláš zastávku na hezkou fotku a po cestě zpět budeš davy turistů míjet s úsměvem na tváři.

Západ Slunce na Pico do Arieiro


Dej mi vědět do komentářů, jestli by tě zajímalo, která místa na Madeiře jsou ta nejhezčí. 🙃 A pokud se ti můj malý průvodce Madeirou líbil, nezapomeň článek sdílet mezi své přátelé.

Chci posílat čerstvé novinky na můj e-mail.