Tipy & Triky2 minuty čtení

Hesla na internetu chytře a bezpečně. Jak na to?

Používáš snadno zapamatovatelná hesla nebo si je dokonce píšeš na papírek? To se ti může vymstít! Mám pro tebe pár jednoduchých tipů, jak mít hesla na internetu pod kontrolou a nenosit je jen v hlavě.


Délka hesla je nejdůležitější

Co si budeme nalhávat, jestli jako heslo používáš své jméno, datum narození nebo přezdívku domácího mazlíčka, je docela vysoká šance, že se ti někdo do účtu nabourá. Kromě toho, že se taková hesla dají snadno odhalit, jsou také dost krátká a tedy méně bezpečná. Platí totiž, že čím delší heslo máš, tím je silnější. Vymýšlej proto hesla s délkou alespoň 8-10 znaků, ideálně ještě delší.

Přidej číslice a znaky

Hackeři si budou lámat hlavu o to víc, když do dlouhého hesla přidáš kromě velkých a malých písmen i znaky a číslice. Hodit se může jedinečná kombinace znaků, kterou ti vygeneruje každý (dobrý) správce hesel a vypadá třeba takhle: d#oA0h!7UD*0i. Generátor silné heslo vytvoří během sekundy a ty ho tak nemusíš složitě vymýšlet.

Správné vs. špatné heslo

Co přihlášení, to jiné heslo

Vytvořil sis pár hesel, které pořád točíš dokolečka pro přihlášení do různých účtů? Pokud jedno heslo používáš několikrát, riskuješ, že ho někdo získá a nepěkně s tvým účtem zatočí, třeba jako tenkrát v Alze. Pro každou novou registraci si raději vytvoř speciální heslo, které jsi při žádném přihlašování ještě nepoužil.

Jak si hesla pamatovat?

Není potřeba si všechna hesla pamatovat, ulehči si život a používej správce hesel. Taková aplikace si všechny přihlašovací údaje pamatuje za tebe a taky ti vygeneruje kvalitní hesla. Stačí si zapamatovat jedno vstupní heslo, díky kterému máš přístup ke všem svým přihlašovacím jménům a heslům. Správce hesel ti navíc přihlašovací údaje v prohlížeči sám vyplní.

Stačí si pamatovat jen jedno heslo

Mysli na to, že právě tohle jedno heslo musí být fakt silné a bezpečné. Zkus vymyslet třeba kombinaci několika hesel dohromady, kterou si budeš dobře pamatovat.

Tipy na aplikace, které ti pomůžou

Vyměň papírky s hesly za chytrou aplikaci, usnadníš si přihlašování a zabezpečíš svá hesla nejen na počítači, ale i na telefonu. Aplikací pro správu hesel je spousta, určitě si z nich nějakou vybereš. Většina je zdarma, alespoň v základní (a použitelné) verzi. Doporučit můžu:

  • 1Password (skvělý, ale v základní verzi má pár omezení)
  • Lastpass (používám aktuálně, občas ale nespolupracuje tak, jak by měl)
  • KeePass (trochu oldschool, ale svůj účel plní)

Loga správců hesel LastPass, 1Password, KeePass

V článku uvádím jen základní způsoby, jak zvýšit bezpečnost hesel na internetu.


Používáš nějakou aplikaci nebo lepíš nekonečné množství papírků a hesel kolem počítače? Poděl se o svoje tipy do komentářů! 🙃

Chci posílat čerstvé novinky na můj e-mail.